29 augustus: Dinosaur National Monument

//29 augustus: Dinosaur National Monument

Lekker dagje vandaag. Het is geen straf om wakker te worden met zo’n uitzicht als we nu hebben! We staan aan de Green River en kijken uit op hele mooie ruige rotsen. Thom wil 1000 meter gaan klimmen met de fiets om te trainen en dat kan vanaf de camping. Ik doe mijn yoga workout (doe al een maand alleen maar een soort power yoga (30min per dag), in plaats van mijn normale HII training. Ik merkte dat het beter is voor mijn stijve nek en schouder (nu gelukkig over!) en ik ben weer een heel stuk leniger geworden. Ik doe vaker yoga en ben al jaren fan! Het moet niet te zweverig zijn, daar hou ik niet van, maar je voelt gewoon dat het goed is voor je lijf.

Rond twaalf uur is Thom weer thuis en eten we wat. Ik had lekkere zalm gekocht, met spaghetti en sla. We kijken een serietje als er plotseling een eekhoorntje binnen komt wandelen! Gelukkig schrikt ie een beetje van ons en vlucht weer naar buiten. Heel schattig zo’n beestje, maar wel buiten :-). Ik zie hem even later buiten op de picknick tafel en zeg nog tegen Thom dat ze er zo schattig uit zien. Op hetzelfde moment kijk ik naar mijn petunia plantje (die eindelijk weer wat bloemetjes kreeg) en zie ik hem er het laatste bloemetje afsnoepen! Heeft ie alle bloemen opgegeten! Grrr…. Nou ja, we zullen maar denken dat we een bijdrage hebben geleverd aan zijn winter voorbereiding!

Rond twee uur gaan we richting het bezoekerscentrum hier ongeveer 6km vandaan. We kijken een film over het park (altijd leuk). Dit is de plek waar heel veel dinosaurus botten zijn gevonden. Begin 20ste eeuw kwam hier een paleontoloog meneer Douglas en hij zag botten van een dino rug uit stenen steken. Dat is het begin van het uitgraven van een stuk berg waar honderden botten worden gevonden (door droogte zijn ze waarschijnlijk gestorven en toen er weer regen kwam, zijn de botten die in een rivierbedding lagen meegespoelt met het water naar deze plek en bezonken in de modder die uiteindelijk is versteend). Douglas adviseert de overheid om een deel van de botten in de berg te laten zitten en tentoon te stellen aan het publiek. Dankzij hem kunnen we zien hoe deze botten worden gevonden en uitgegraven. Gaaf gezicht! Gek idee ook want ze zijn zeker 65 miljoen jaar oud, dat vind ik zo ongelooflijk oud, daar kun je je gewoon niks bij voorstellen! We wandelen nog een geinige route langs wat andere fosielen, maar dat vinden we verder niet zo indrukwekkend (fosielen van schelpen en mosseltjes, het is dat er een bordje bij staat! 😂

Op de terugweg rijden we de camping nog even voorbij, want Thom wil me twee boondock plekken laten zien. Als je de camping voorbij rijdt, rij je weer even het park uit (er ligt hier een boerderij al sinds 1880) en daarna weer in. Vlak voor die ingang liggen twee prachtige plekjes met een fire ring, dichterbij een nationaal park kun je niet staan denk ik! Even onthouden voor de volgende keer. We rijden nog even door naar wat petrogliefen. Altijd bijzonder om te zien! Deze zijn tussen de 600 en 1000 jaar oud.

Als we net op de camping zijn, komt de ranger langs dat om 19:00 er een verhaal zal worden verteld over mountain men, Thom trekt mij mee (ik had niet zo’n zin) en het is echt interessant wat hij allemaal verteld over deze mannen die voornamelijk op bevers jaagden, omdat de huid super veel waard was in de 19e eeuw. Waarom? Omdat er hoge hoeden voor rijke modieuze mannen van werden gemaakt! Het bont was waterdicht en dus niet alleen mooi maar ook heel praktisch! Toen zijde werd ontdekt als alternatief, stortte de markt in en verdwenen deze ontdekkingsreizigers weer uit het landschap!

Onze campeerplek

Nu op ons na een lege loep! Ik ben benieuwd of dat er dit weekend heel anders uit ziet!

 

De wand met allerlei soorten botten.

 

Hier gevonden

 

Boondock plek bij de ingang van het park. Er loopt ook nog een schattig beekje!

Perogliefen

By | 2018-08-30T20:52:56+00:00 August 30th, 2018|onderweg|Comments Off on 29 augustus: Dinosaur National Monument

About the Author: