Het regent pijpenstelen! We zijn verwend met bijna elke dag blauwe luchten en zon, maar vandaag staat er heel veel regen in de voorspelling. Lekker lang in bed blijven liggen dus en ontbijten met de tv aan. Ik kijk op Google Maps of ik nog iets zie waar we naar toe zouden kunnen gaan en mijn oog valt op het Titan Missile Museum. Dit was vroeger, ten tijde van de Koude Oorlog één van de vele lanceerlocaties hier in de VS van nucleaire racket wapens. Meer dan twee decennia lang stonden 54 Titan II-raketcomplexen verspreid over de Verenigde Staten 24 uur per dag, zeven dagen per week in paraatheid. De Titan II kon binnen 58 seconden vanuit zijn ondergrondse silo worden gelanceerd en kon een negen megaton thermonucleaire kernkop in minder dan dertig minuten naar zijn doel brengen, meer dan 6.000 mijl (ongeveer 10.000 km) verderop (Rusland).

Het hele complex ligt onder de grond en we gaan met een groep van zo’n 15 mensen met een gids naar beneden. In de controlekamer legt hij uit hoe alles werkte, maar vooral ook hoe jong de jongens waren die hier 24 uur op en daarna 72 uur af waren. De commandant en de ‘safety officer’ waren meestal tussen de 20 en de 25 jaar en de jongens die over de mechanica gingen meestal tussen de 18 en de 20 jaar. Hij benadrukt dat het toch wel heel apart is dat die de verantwoordelijkheid hadden over zo’n enorm destructief wapen. Nou was het niet zo dat ze die op eigen houtje konden afvuren, alleen met behulp van een code afkomstig van de president kon de racket ook echt geactiveerd worden. De jongens die het onderhoud van de ‘missile’ deden, gingen een jaar naar ‘missile school’. Voor alle examens moesten ze een 9,6 halen, zonder herkansingen. Van de 40 die jaarlijks startten, bleven er uiteindelijk maar 4 over.

Bizar idee is dat dit allemaal gebouwd is en functioneerde zonder computers. Bijna niet voorstelbaar.

Je kunt tegenwoordig zo’n oude silo kopen en er je eigen draai aan geven. Hij vertelde dat hij wist van iemand die er een B&B van had gemaakt die erg succesvol was en van iemand die er één had verbouwd tot diepe duiktank om duiktrainingen in te geven. Ik zag online ook dat iemand er een hele luxe ondergrondse woning van had gemaakt, maar dan moet ik ook wel een beetje aan Doomsday denken. Die mensen hebben dan ook vast een schuilkelder vol met voorraad enz. Wij zeiden tegen elkaar dat je in het geval van een nucleaire oorlog maar beter meteen het loodje kunt leggen dan dat je in je ondergrondse huis zit te wachten tot de dag dat al je eten op is en dan….😅