10 augustus: Flaming Gorge Utah

//10 augustus: Flaming Gorge Utah

Wat een heerlijk dagje vandaag! Lekker even niks. Niet sporten zodra ik ben opgestaan (meeste dagen doe ik 30 min interval training), lekker in bed eindeloos door social media heenscrollen en gewoon alles in de laagste versnelling. We zitten hier op bijna 2000 meter en dus koelt het lekker af ‘s nachts. Gelukkig maar, want overdag tikken we midden 30 aan dus goed heet. We besluiten dan ook om rond de camper te rommelen tot het echt warm is en dan naar het Visitors Center te rijden en even de airco in te hoppen.

We vroegen ons gisteren af of het hier Flaming Gorge wordt genoemt vanwege de hitte, maar als we bij het informatie centrum een film over het gebied zitten te kijken (we gingen even terug in de tijd met een SUPER oude film uit de jaren 60!), horen we dat een ontdekkingsreiziger (de heer Powell) het gebied zo heeft genoemd vanwege de diep rode rotsen. Het gebied bestond vroeger uit diep uitgesleten canyons ontstaan door de Green River. Om het water beter te managen is er eind jaren 50 een grote dam gebouwd met als gevolg dat er nu een stuwmeer van 146 km lang is ontstaan. We lopen mee met een toertje langs de dam en het hoogte verschil is indrukwekkend. We horen dat ten tijde van de bouw er 5 a 6 jaar lang, 24 uur per dag aan werd gewerkt. In het totaal werkten er 2000 man aan, waarvan 5 helaas het loodje hebben gelegd (dus dat veel harstikke mee, zei de gids vrolijk!). Nadat de dam klaar was, duurde het nog 12 jaar voordat het meer zijn maximale hoogte had bereikt! Nu is het een enorm recreatiegebied waar je allerlei watersporten kunt beoefenen en ook veel mensen gebruik van maken.

We rijden nog even naar Dutch John, nu een klein (recreatie)dorpje, toen het dorp voor alle arbeiders van de dam en hun gezinnen. Daar is een watersport/viswinkel en zij kunnen ons wat meer vertellen over kanoeen op de Green River (voorbij de dam), er is een stuk met rapids, maar ook een stuk flat water en kampeerplekken langs het water, dus misschien leuk om nog te ondernemen. Zij rijden voor 100 dollar je auto naar het eindpunt, dus als je er uit komt, kun je meteen je spullen inladen en terugrijden. Super handig, maar nu moet ik er nog even niet aan denken, nog effe niks haha!

Op de terugweg naar de camping, rijden we nog even naar het water om te zwemmen. Heerlijk koel met dit warme weer. Terwijl ik dit schrijf, is de zon net achter de heuvel verdwenen en gaat de temperatuur langzaam omlaag. Het warme weer is wel het gesprek van deze zomer, ook hier in de VS is het veel warmer dan normaal. Zoek je nu koelte, dan zul je zeer noordelijk moeten reizen, want zelfs in Canada is het rond de 30 graden!

Bij de blauwe dot zijn wij nu.

Flaming Gorge dam

De Green River zoals deze vroeger was

Super vrolijke foto die verder niks zegt over hoe leuk ik de dam vond 😀

Effe zwemmen en langs het water zitten…niet lang gezeten want er zaten prikvliegen!!

Het meer

Boothelling bij de haven, het was super druk. Veel mensen rijden hun boot hier naartoe op een trailer om te gaan varen.

 

By | 2018-08-11T02:52:23+00:00 August 11th, 2018|onderweg|Comments Off on 10 augustus: Flaming Gorge Utah

About the Author: