Online kun je heel veel voorwerk doen. Een goede site is rvtrader.com, de meeste dealers zetten hun aanbod op deze verzamelsite. Een goede tweede is de lokale craigslist of ebay. Het geeft je ook de mogelijkheid om prijzen te vergelijken. Ik heb begrepen dat de prijzen op rvtrader vaak wat hoger liggen.

Wij hebben in de loop der maanden in aanloop op de aankoop, van alles de revue zien passeren. We overwogen:

Een hele kleine trailer of trucktrailer. Hiermee kun je op veel mooie plekken komen en prachtig boondocken, maar viel af voor ons door het formaat (voor een jaar) en te kleine watertanks waardoor je niet lang kunt boondocken.
Een Airstream. Prachtige zilveren Amerikaanse trailer, maar duur, weinig bergruimte en niet praktisch voor ons omdat Thom erg lang is en de wanden schuin aflopen.
Een tiny house. Geweldig! Kleine houten cabinachtige huisjes die gebouwd worden op trailers en die je mag trekken. Viel uiteindelijk toch af door de hoge prijs, het gebrek aan bergruimte, geen grote watertanks en het feit dat overal waar je komt, je een bezienswaardigheid bent.
Een RV bus. Heel mooi, groot, veel bergruimte, hoog waardoor gaaf uitzicht, maar erg duur en vaak weinig clearance onder de bus waardoor boondocken een probleem kan zijn. Verder zouden we dan nog een auto extra hebben moeten kopen die je achter de bus aantrekt omdat je met de bus niet overal kan komen. Alleen al boodschappen doen is onpraktisch.
Een 40ft 5th wheel. Super leuke indelingen, heel veel ruimte, grote watertanks, maar erg groot waardoor je beperkt wordt in de keuze van campgrounds en boondock plekken.

Onze keuze werd uiteindelijk:

 • Een 5th wheel tussen de 30 en 35ft
 • Met grote watertanks
 • Veel bergruimte
 • Moest ook vriestemperaturen aan kunnen
 • Liefst een kingsize bed (Queen is 150cm breed en we hebben liever wat meer ruimte J)
 • Slides zo gesitueerd dat ook als ze dicht staan je onderweg makkelijk overal bij kunt en eventueel kunt overnachten zonder de slides te hoeven uitschuiven.
 • Jaartal tussen 2005 – 2010
 • Prijs tot 30 duizend dollar

Als je er voor kiest om een combinatie trailer/auto te kopen, is het een goed idee om eerst je trailer aan te schaffen. Let wel op dat je ongeveer weet hoe zwaar de trailer is. Wij hadden een Excel 5th wheel van 35ft in onze top drie staan, kwalitatief een goed merk, maar zo’n zwaar apparaat dat je deze alleen maar kan trekken met een zwarte truck (minstens een Dodge 3500 of Ford F450). Door het gewicht zagen we af van deze 5th wheel.

Wij zochten een kwalitatief goed merk, zodat ook als je deze tweedehands zou kopen alles naar redelijkheid nog goed zou werken. Goede merken zijn: Excel, Nuwa en Newmar. Deze zijn ook relatief wat zwaarder.

Voor ons was het ook een voorwaarde dat de 5th wheel ook echt wintercondities aankon. Vaak adverteren dealers/merken daar wel mee, maar blijkt het in de praktijk niet te kunnen. NuWa stond bovenaan ons lijstje omdat deze goede 4 season 5th wheels maakt. We willen er mee in wintersportgebieden kunnen staan en dat betekent dat de leidingen allemaal geïsoleerd moeten zijn, er een goede verwarming in moet zitten en bij voorkeur alle ramen van dubbel glas zijn.

Uiteindelijk is het voor ons geen NuWa geworden maar een Newmar. We hadden aardig wat NuWa’s gezien, maar kwamen er achter dat doordat het kwalitatief goede 5th wheels zijn, ze meestal door full timers (mensen zonder vaste woonplaats) worden gekocht en daardoor intensief zijn gebruikt. De 2008 Newmar die wij vonden, was daarentegen bijna zo goed als nieuw en geweldig goed onderhouden. Deze uitvoering had een polar package en voldeed daardoor aan onze eisen.

Een aantal dingen die goed zijn om te weten als je gaat kijken:

 • Als de bestickering van de 5th wheel vervaagd is of begint los te laten, dan betekent dat meestal dat de trailer veel buiten heeft gestaan zonder cover. Dit heeft invloed op de staat.
 • Let op cracks e.d. op vreemde plekken. Wij zagen bijvoorbeeld een 5th wheel met een crack over de hele breedte onder het gedeelte dat over de pickup heen gaat. Dit zou er op kunnen wijzen dat deze een keer gevallen is op de pickup doordat de hitch niet goed vast zat bij het wegrijden.
 • Check het dak
 • Check het plafond op lekkages. Bij lekkage plekken moet er een alarmbel afgaan.
 • Kijk naar de staat rubber van de slides.
 • Zitten de seals van de ramen nog goed vast (bij die van ons kwamen ze los in de hoeken en de rv dealer zou zorgen dat bij oplevering dit gemaakt is)
 • De algehele staat van het interieur vertelt je wat over de vorige eigenaar en hoe hij/zij voor de 5th wheel heeft gezorgd. Is er gerookt, ziet de vloerbedekking er goed uit, zitten er vlekken op het meubilair. Het kan je een aardig beeld geven van de algehele staat van de 5th wheel.
 • Een goede generator aan boord betekent vaak zo’n 5 duizend extra op de vraagprijs, het zijn dure apparaten. Generatoren heb je nodig als je geen ‘hook ups’ hebt op een camping of als je aan het boondocken bent. Het apparaat schijnt veel lawaai te maken en daarom is het een ongeschreven regel om het draaien tot een minimum te beperken. Onze 5th wheel heeft geen generator dus dat scheelde in prijs. We willen ook geen nieuwe aanschaffen want we zijn van plan om zonnepanelen te installeren op het dak.
 • Of een dealer betrouwbaar is of niet, is moeilijk in te schatten van te voren. Zeker de moeite waard om op je intuïtie af te gaan en op te letten of ze goed luisteren naar waar je naar op zoek bent, wat voor andere rv’s ze je laten zien, hun reactie op dingen als waterschade e.d. Wordt er overheen gepraat, dan kun je beter ergens anders gaan shoppen. Een andere aardige graadmeter is hoe lang een dealer al bestaat. Een dealer met een jarenlange staat van dienst heeft een reputatie hoog te houden en daar kun je van profiteren als koper. Verder is de beste strategie om beslagen ten ijs te komen en je huiswerk te hebben gedaan. Er zijn zat (e)boeken op de markt over het kopen van een rv, met nog veel meer informatie dan ik je hier kan geven.

De dealer waar wij de Newmar 5th wheel hebben gekocht, bestond al iets van 20 jaar. We kwamen kijken naar een Nuwa en de verkoper die ons de 5th wheel liet zien en hoorde waar we naar op zoek waren , raadde ons ook aan om de Newmar te bekijken. We zijn niet meteen tot de aankoop overgegaan, maar zijn ’s avonds nog eens online gaan uitzoeken of alle specs klopten en dit inderdaad eentje was die aan onze eisen voldeed. De volgende dag zijn we teruggegaan, hebben we ze allebei (ook die NuWa) nog eens bekeken en een bod gedaan op de Newmar. Ik had al meerdere keren gelezen dat er aardig wat onderhandelruimte kan zijn, soms wel 25%. De vraagprijs in ons geval was 35k online, bij de dealer was het al 29k en wij hebben hem uiteindelijk voor 26k gekocht, waardoor we uitkwamen op een kleine 30k ‘out the door’.

Elke staat heeft zijn eigenlijk regelgeving over sales tax (btw). Sommige staten hebben geen sales tax en anderen weer hele hoge. De tarieven verschillen per staat en zelfs per stad binnen een staat. Omdat wij een mail address hebben in Texas, moeten wij ook als we iets in een andere staat kopen, in dit geval Arizona, de Texas sales tax betalen. Ik geloof iets van 7%. Dit gaat ook op voor tweedehands rv’s. Dit percentage komt dus nog bovenop de verkoopprijs.

Wat we niet doorhadden toen we de 5th wheel kochten, was dat er een lien op de rv zat. Dit betekent dat de vorige eigenaar een lening had en bijvoorbeeld de bank in het bezit is van de ‘title’ van de rv. Als nieuwe eigenaar kun je dus pas de ‘title’ overnemen (hét bewijs dat de rv van jou is) en op jou naam zetten als de lening aan de bank is afbetaald. Ik weet niet of we tot aankoop waren overgegaan als we hier van op de hoogte waren, het was een hiaat in onze kennis! Gelukkig liep het met een sisser af en kreeg de vorige eigenaar het aankoopbedrag niet in handen, maar ging het volgens mij via de RV dealer rechtstreeks naar de bank. Een dikke week later (1 dag voordat we terugvlogen), hadden we de ‘title’ in handen en was de 5th wheel officieel van ons.

TIP. Je kunt een onafhankelijke inspecteur inschakelen om je RV voor aankoop langs te laten lopen. Kosten liggen rond de 300 euro. Google op ‘independent rv inspector’ en de staat waar je bent voor contactgegevens.