5 oktober: Dinosaur museum

//5 oktober: Dinosaur museum

We liggen in bed even wakker te worden en naar de Whatsappjes te kijken die binnen zijn gekomen terwijl wij nog lagen te slapen (8 uur tijdsverschil met NL) als we de walkietalkie aan horen gaan en Isa haar vrolijke stem horen vragen: ‘Zijn jullie al wakker Thomas en Bianca?’ Handig hoor die dingen, zeker als je hier zulk slecht bereik hebt!

We staan op ons gemakje op en ik poets even wat in de camper. Gisteren hadden we ’s avonds plotseling een stormachtige wind die allemaal stof wervelwindjes trok en dat in combinatie met honderden mini vliegjes (soort mugjes) die op het licht afkomen en gewoon door de horren kunnen, gaf een laagje ‘lijkjes stof’ dat ik even wilde wegwerken. Ik ben geloof ik best wel netjes als we in de camper zijn. Het wordt op zo’n klein oppervlak snel een rommeltje en dat staat niet echt gezellig…ach, misschien ben ik sowieso best wel netjes haha!

Thom en Ed vertrekken rond 11 uur naar het ‘Outerbike’ festival om te gaan fietsen (ze kunnen daar allemaal verschillende MTB’s uitproberen) en Ilse, Isa en ik besluiten om naar het Dinosaur museum te gaan. We hebben het in de afgelopen jaren gebouwd zien worden, maar ik was er nog nooit geweest.

Het is een mooi opgezet museum dat de indruk wekt opgezet te zijn voornamelijk voor kinderen en families, maar als we starten met een 10 minuten durende film over het ontstaan van de aarde, zitten Ilse en ik te flapperen met onze oren zoveel wetenschappelijke en technische termen vliegen er de zaal in. Isa was nog even bang dat het eng zou zijn (die had een beetje een traumaatje opgelopen in een Jurassic Park attractie in één van de Disney parken). Nou dat was nergens voor nodig, dat was duidelijk. Twee ‘feiten’ vielen ons allebei op: de maan zou zijn gevormd door de brokstukken van een zusterplaneet van de aarde die in botsing kwam met de aarde (nog nooit van gehoord) en het uitbreken van een super vulkaan in Siberië roeit 90% van het leven op aarde uit ten tijde van de dino’s en dat betekent het einde van dat tijdperk. Ik had altijd begrepen dat nog steeds niet precies duidelijk is waarom die verdwenen zijn en dat het ook bv een grote meteoriet de oorzaak zou kunnen zijn?

Na deze opmerkelijke korte docu, lopen we een rondje langs alle dinosaurus tijdperken. Er staan langs de route echt prachtig gemaakte dino’s, petje af voor de makers. Heel mooi gedaan. De tijdsspanne vind ik nog altijd niet te bevatten. Bij elk informatie bord staat een tijdsbalk die per miljoen jaar aangeeft welk beest waar en wanneer leefde. Voor mij is 1 miljoen jaar al ‘mind boggeling’ lang, laat staan 100 miljoen jaar! Ooit zag ik ergens een tijdslijn waarbij de geschiedenis van de aarde in 24 uur was weer gegeven waarin het bestaan van de mens te vangen was in iets van één seconde!

In de rest van het park valt ons op dat alle informatie die verstrekt wordt, totaal niet gericht is op kinderen, dus ik vraag me op een gegeven moment af of wij het nou verkeerd begrepen hebben, maar verder zijn er wel een grote speeltuin en twee zandbakken waar kids dino botten kunnen opgraven. Het park is blijkbaar van alle markten thuis. Isa legt meteen contact met een paar andere kinderen, erg leuk om te merken dat haar Engels al behoorlijk goed is voor een 8 jarige.

Na een hapje eten in een wel aardig café, maar met een ontzettend knorrige bediening (het feit dat ik geen genoegen nam met koude frietjes werd me niet in dank afgenomen) en nog een rondje door een museum over allerlei voetafdrukken zei Isa dat ze geen dinosaurus meer kon zien en weg wilde (het was inmiddels drie uur en ik was ook wel even klaar met deze informatie overload). Het idee was om nog even het dorp in te gaan, maar hiervoor kwamen we al snel in een file terecht (zaterdag + wegwerkzaamheden) en dus lekker terug naar de camping om daar de rest van de middag te chillen!

By | 2019-10-07T22:43:20+00:00 October 7th, 2019|onderweg|Comments Off on 5 oktober: Dinosaur museum

About the Author: