We gaan vandaag weer eens op pad! Na twee dagen achter de computer hebben we allebei zin om weer wat te ondernemen. Het Mesa Verde National Park ligt hier niet al te ver vandaan en we zijn er in de afgelopen jaren al vaker bij in de buurt geweest, maar hebben het nog niet bekeken.

Rond 1880 vinden ranchers een soort grotruïnes en het is meteen duidelijk dat dit een archeologisch waardevolle vondst is. Het blijkt dat er in de regio van het park mensen hebben gewoond van rond 500 tot 1300 en dat is sowieso lang geleden, maar voor Amerikaanse begrippen helemaal. Helaas blijken er best wat sites dicht waardoor we er niet dichtbij kunnen komen, maar het is wel leuk om een ranger te horen vertellen bij een uitzichtpunt. Hij vertelt bijvoorbeeld de woningen in de open grotten werden gebouwd, niet vanuit een verdedigingsoogpunt, maar waarschijnlijk als bescherming voor het weer. Deze regio is niet heel mild qua klimaat, de winters zijn koud en de zomers heel warm.

In het totaal zijn er op 5000 plekken vondsten gedaan en zijn er 600 dwellings gevonden. Al sinds 7500 BC wonen er mensen in deze regio, maar dat waren voornamelijk jageres en verzamelaars, pas rond 500 AD beginnen mensen zich te settelen.

Rond een uur of drie zijn we een beetje uitgekeken en rijden we weer terug naar Durango waar we nog even de boekwinkel induiken voor een nieuw boek voor Thom.