16 augustus: Klap op z’n kop!

//16 augustus: Klap op z’n kop!

Een gewetensvraag: moet je, als je graag vis eet, ook een vis kunnen doodmaken? Als je graag een biefstukje eet, dan is het een beetje onrealistisch om te eisen dat je ook in staat zou zijn om de koe te doden, maar met een vis ligt dat toch wel anders vind ik. Thom en ik zijn vegetarisch, we zijn niet perse tegen het eten van vlees, maar laat ik voor mezelf spreken, ik vindt het niet oke hoe de bio-industrie omgaat met beesten en dus wil ik daar als consument ook geen deel van uitmaken. Maar we eten wel vis. Je maakt me echt blij met een gebakken forel met amandeltjes of champignonsaus hmmmm!!

Dus daar staan we vanmorgen aan het water. Thom gooit zijn hengel uit en heeft binnen 20 seconden beet! Tot nu toe was dat vissen van ons een beetje theoretisch; Thom had vorig jaar een zalm gevangen, maar toen brak zijn lijn en ontsnapte die. Max (zoon van vrienden van ons) had vorig jaar een kleine vis gevangen, we waren toen met zijn zessen op pad en besloten om de vis in een emmer met water in leven te houden en te kijken of we nog meer vissen konden vangen. Eentje voor zes zette geen zoden aan de dijk dus zonder bijvangst zouden we ‘m teruggooien. De vis koos uiteindelijk zelf eieren voor zijn geld en sprong, nadat wij maar vers water aan de emmer bleven toevoegen (voor zuurstof), op een gegeven moment zelf uit de emmer terug het water in!

Deze vis is een mooi formaat (hier in het meer mogen we alles houden wat we vangen, in tegenstelling tot de Green River van gisteren) en het lukt Thom om ‘m binnen te hengelen. Ik vul snel een emmer met water, maak een theedoek droog en pak de vis uit het water zodat Thom het haakje uit zijn mond kan halen. Hmmm, dit is wel een beetje zielig! Het lukt niet en we besluiten om hem uit zijn lijden te verlossen door ‘m op zijn hoofd te slaan met een steen. Ik hou ‘m vast en Thom slaat….oh dit is toch wel erg, we maken een beest dood! Na één klap is ie al dood, maar Thom geeft ‘m er nog maar eentje voor de zekerheid. Die leeft niet meer. De adrenaline gaat door ons lijf, wat een idiote toestand. We eten regelmatig vis, maar dit is toch wel een ander verhaal. Een doorgewinterde visser die dit leest, denkt misschien ‘wat een onzin!’, maar denk dan even terug aan jouw eerste vis, was het doodmaken toen helemaal geen big deal? Zo niet, dan….good for you?

Thom is even uitgevist en ik zeg hem dat hij misschien even een scherp mes en snijplank uit de camper kan halen, dan kan ik de vis aan de waterrand schoonmaken. Ik besluit om in de tussentijd even steentjes te zoeken langs het water, want stel dat ik er eentje vang als hij er niet is, dan moet ik ‘m in mijn eentje een klap verkopen, daar zie ik een beetje tegenop. Als hij terugkomt met de ‘tools’, ga ik aan de slag. Gek genoeg, heb ik niet zo’n problemen met het schoonmaken van vis, heb het vaker gedaan. Buik open, guts er uit en in dit geval ook even het hoofd er af (beetje gebutst door de steen). Thom heeft ook alcohol (70%) meegenomen, want hij heeft even op google opgezocht hoe je nou het beste een vis zo snel mogelijk dood kunt maken zonder dat ie lijdt. Dé manier is om een beetje alcohol in zijn kieuwen te gieten, dan is hij binnen een paar seconden dood. We vissen nog even door, maar houden het na een kwartiertje wel voor gezien. Genoeg gevist voor vandaag!

In de camper fileer ik ‘m en ik moet zeggen, voor de eerste keer rauw fileren, doe ik het niet slecht! Tussen de middag eten we forel filet met een salade van broccoli, tomaat, mais, erwtjes en kappertjes. Super lekker! Maar we moeten tijdens het eten niet te veel denken aan vanmorgen 😅.

Nou zou je misschien denken, die gaan nooit meer vissen, maar dat is toch niet zo. Ik geloof dat ik wel van mening ben dat als je vis eet, je ook niet te moeilijk moet doen over een vis doodmaken. Bovendien heeft Thom de theorie: die vis eet zelf ook weer vis (ons aas lijkt op een klein zilvervisje), dus hij doet zelf wat wij ook weer doen? 🤔 Food for thought! 😄

 

Hele aparte stijle wanden vol steentjes! Heb een paar mooie gevonden, veel Obsidian (zwart vulkaanglas) en wat Jasper. Ik zal nog een foto maken. Het grappig is dan het verder vooral ordinaire kiezels zijn, dus als je niet echt zoekt, denk je dat hier niks te halen valt!

Visje in de pan!

Lunch is klaar!

Nog wat koekjes gebakken als toetje

Gevonden bij het water door Thom. Heb het in de lapidary facebookgroep gevraagd, wat ze denken dat het is en de meesten denken versteend hout! Das een leuke om te bewaren!

By | 2018-08-17T03:35:54+00:00 August 17th, 2018|onderweg|Comments Off on 16 augustus: Klap op z’n kop!

About the Author: