We hadden echt een super leuke dag vandaag! Vlakbij de camping zit een saffierenmijn, waar je als particulier ook mag graven en zoeken. Dat leek me echt te gek om te doen! Omdat je zoekt naar een edelsteen, kun je er bijvoorbeeld een sieraad van maken als je iets vindt. Thom vond het ook wel leuk om mee te gaan (was iets minder enthousiast dan ik :-). We konden kiezen: of zelf een stukje berg afgraven en dan het afgegraven materiaal doorzoeken of een zak kopen met materiaal dat zij hebben afgegraven. Dat laatste is wat de meeste mensen doen, maar het leek ons leuker om het hele proces te doorlopen, dus op naar de berg! Een erg aardige man (Patrick)┬álegde ons uit dat we min of meer verticaal moeten afgraven en dan het materiaal zeven, zodat de grote stenen eruit gefilterd worden. Er was ook een enorm steen die uit de wand stak en hij beaamde dat de grond daaronder waarschijnlijk erg interessant zou kunnen zijn. Ja, ja, we hebben wat opgestoken van alle ‘Goud Zoek’ Discovery afleveringen! Dat kwam nu mooi van pas ­čÖé Maar ja, de steen was niet te bewegen dus Thom begon ‘m aan te vallen met een pikhouweel. Binnen 2o minuten had hij al een blaar op zijn poezelige computerhanden hihi. Snel ging ik even op en neer naar de camping om fietshandschoentjes te halen en nog wat extra water en eten.

Toen we na een uur of 1,5 twee grote emmers vol hadden met grint besloten we terug naar beneden te gaan, om er doorheen te gaan zoeken. Voor elke emmer moesten we 10 dollar betalen. Een koopje in vergelijking met de zakken die 50, 75 en 100 dollar (voor de grootste winkans a.k.a The Mother Load) kosten. Patrick legde ons uit dat we wat grint in een zeef moesten doen, dat in een grote badkuip schoonspoelen en dan bewegen zodat de edelstenen, die 4 tot 6 keer zwaarder zijn dan gewone stenen, naar de bodem zouden zakken. Vervolgens moest je de zeef omdraaien op een grote spons, zodat onder boven kwam te liggen. Met een pincet ga je er vervolgens doorheen om de bijzondere stenen er uit te halen.

Toen ik al vrij snel een relatief grote blauwe saffier ontdekte, waar Patrick erg enthousiast van werd en vertelde dat die, zodra deze geslepen is, zo een paar honderd euro waard kan zijn. Super leuk! Dus toen werden we wel ijverig! Rond half vijf waren alle twee de bakken leeg en waren we ook wel een beetje gaar van het zoeken ­čśÇ maar je moet er wat voor over hebben om de juwelier buiten spel te zetten! Uiteindelijk hebben we drie saffieren, 1 maansteen (ook vrij waardevol) en een paar stukjes agaat gevonden. Een mooi resultaat en z├│ leuk dat we het zelf uitgegraven hebben! Natuurlijk blijft het een gokspelletje, want voor hetzelfde geld vind je niks, maar ik doe dit liever dan geld stuk slaan in een Casino in Vegas! Het is zeker verslavend, want ik zo morgen zo terug willen om nog even door te zoeken…je weet maar nooit…misschien vind ik dan wel een super grote steen ­čśÇ

NB. Ik zal morgen in de zon proberen een foto van de steentjes te maken, nu zien ze er net uit als kiezelstenen haha!

IMG_7113

Vanmorgen na regen vannacht, prachtig zonnig en helder weer!! We zagen zelfs bergen! Maar zie je rechts al weer wat rook binnen trekken?

IMG_7114

Een dik uur later is de rook alweer verder getrokken en zijn de bergen bijna weer voor het zicht verdwenen.

IMG_7131

IMG_7119

De afgraving. De saffieren bevinden zicht in de laag tussen grasniveau en ‘bed rock’ oftwel de harde rivier bedding.

IMG_7120

IMG_7118

Wij besloten deze grote steen uit te graven!

IMG_7121

IMG_7116

IMG_7126

IMG_7130

IMG_7138

Het resultaat!

IMG_7144

Nu met veel geduld alles uitzoeken!

IMG_7142

IMG_7140