23 feb: Sneeuw!

//23 feb: Sneeuw!

Vanmorgen werden we wakker in een prachtig wit sneeuwlandschap! Even leek het alsof we midden in de nacht op een andere plek waren neergezet, want sneeuw in de woestijn lijkt toch vrij onwaarschijnlijk! Het schijnt één keer in de 5 à 6 jaar voor te komen en dus heel bijzonder om mee te maken. Er was ook echt een flink pak gevallen, ik schat een dikke 10 cm. Gisteren zei ik nog tegen Thom, dat de camper een beetje aanvoelde als het huisje in Frankrijk, de sfeer daar is altijd zó goed en de sneeuw maakt het plaatje helemaal compleet!

IMG_2927

Vorige week zat ik hier nog in korte broek en t-shirt voor de camper en nu liepen we hier dik ingepakt met handschoenen aan. Bickel ging helemaal uit haar dak, die is gek op sneeuw en kou. Ze rende van hot naar her, snuit in de sneeuw en happen naar sneeuwballen die Thom maakte. We hebben zelfs een heel stuk gewandeld, veel verder dan ze normaal zin in heeft. De zachte ondergrond heeft duidelijk haar voorkeur. Spectaculair om helemaal witte cactussen te zien en we zagen ook nog twee hazen wegspringen, die het van hun schutkleur nu niet moeten hebben. We waren benieuwd hoe het de mensen in tentjes was vergaan gedurende de nacht, maar die leken allemaal schoon van sneeuw. Ik denk dat de meeste mensen gisteren al eieren voor hun geld hadden gekozen vanwege de regen.

IMG_2931

 

IMG_2957

Toen de zon begon door te breken, klom Thom nog even het dak op om de sneeuw van de panelen te halen, maar na een paar stappen, besloot hij snel weer naar beneden te komen want het dak was spekglad! Aangezien het een beetje schuin afloopt, lig je zonder grip zo beneden.

IMG_2917

Omdat al vrij snel begon te dooien, besloten we na het ontbijt alles in te pakken en op pad te gaan, want we hadden helemaal geen zicht op hoe al dat dooiwater zich zou gaan organiseren. Zeker is dat het de grond niet in zakt en we hadden niet zo’n zin om af te wachten wat het dan wel ging doen.

Death Valley was maar een dikke twee uur rijden en nadat we nog een set accu’s (we gaan er in het totaal vier aansluiten op de panelen) hadden opgehaald in de stad, gingen we op pad. De wegen zijn zoals je ze wel eens ziet in de film: lang, leeg en eindeloos. Je kunt hier zo ongelooflijk ver kijken. Een groot deel van de route reden we langs wit besneeuwde pieken aan de linkerkant van de weg en rechts de Nevada National Security Site, een gebied van 3500 km2 (net zo groot als de provincie Zuid-Holland) dat sinds 1951 bestaat en destijds bedoeld was voor het testen van nucleaire wapens. Tijdens de jaren vijftig zijn er boven de grond zo’n 100 bommen tot ontploffing gebracht en kon tot op een afstand van 160 km de paddestoelvormige rookwolken gespot worden. De inwoners van St George (217km verderop), in het zuiderlijk deel van Utah betaalde de prijs, want de wind waaide de vrijgekomen radioactieve stof meestal die kant op, waardoor er aantoonbare meer gevallen van kanker voorkwamen tussen 1950 en 1980. In 1953 werd er zo’n grote bom tot ontploffing gebracht (later ‘Dirty Harry’ genoemd) dat de inwoners van St George spraken van een rare metaalachtige smaak in de lucht. In het totaal zijn er 928 testen gedaan, waarvan uiteindelijk de meeste (828) onder de grond.

NNSA-NSO-787

Ontploffing vanuit downtown Las Vegas te zien

 

Sedan_Plowshare_Crater

Eén van de craters geslagen door een ontploffing. Let op de wegen dan zie krijg je een idee van het formaat.

Zodra je Death Valley binnen komt rijden, kijk je je ogen uit. We dachten dat het een soort woestijnvlakte zou zijn, maar het zijn allemaal kale vlaktes, heuvels en bergen in de meest prachtige zandkleuren en kleurschakeringen. Het landschap is heel wijds en na het verlaten van Las Vegas kom je ook geen kip meer tegen. Geen malls, fast food restaurants, tankstations, helemaal niks! Het enige dat we onderweg nog zagen was een klein minimarktje en een bankgebouwtje die onderdeel uitmaakten van een kleine concentratie van boerderijen, trailers en vage gebouwtjes. Je bent, zeg maar gerust, ‘in the middle of nowhere’.

IMG_3003

IMG_2992

Boterham onderweg vergt wat klim en klauterwerk!

 

We hebben hier op het rv park meteen een extra nacht bijgeboekt, want het is duidelijk dat het zonde is om hier maar 1 dag te blijven!

 

By | 2015-02-24T05:05:21+00:00 February 24th, 2015|onderweg|3 Comments

About the Author:

3 Comments

 1. Anouk February 24, 2015 at 3:22 pm

  Geweldig mooi is het daar. Fijn dat het nu niet zo warm is. Dan kun je je daar niet aan storen. Want wat was het heet toen ik er was. oef. je voelde de zon je huid wegbranden met 50 graden in de schaduw!!

 2. Anouk February 24, 2015 at 3:23 pm

  Graag heel veel foto’s want ik weet niet meer precies hoe het eruit ziet 😀 Zo lang geleden!!!

  • biancthom February 25, 2015 at 4:23 am

   Zie volgende post! Heel veel fotos 🙂

Comments are closed.