21 juli: Kayakken

//21 juli: Kayakken

Wat is dat leuk om te doen! We hebben vandaag een prachtige tocht gemaakt van zo’n 12 kilometer over het binnenwater bij Tofino. We hadden heerlijk zonnig weer, er stond wel een flinke wind, maar eigenlijk heb je daar tussen die eilanden geen last van. Misschien is het zelfs wel fijn, beetje verkoelend met al dat gepeddel! Ze plannen de trips rondom het getij, want je wil niet tegen de stroom in hoeven gaan, dan kom je waarschijnlijk geen meter vooruit, bovendien is het verschil tussen eb en vloed hier groot en vallen heel veel stukken droog, waardoor er helemaal niks meer te kayaken valt :-).

We hadden een erg leuke gids, die veel wist te vertellen over de omgeving en de geschiedenis. De inheemse bevolking blijkt hier al duizenden jaren op een groot eiland tegenover Tofino te wonen. De woonomstandigheden waren zo goed, dat er geen noodzaak voor hen was om te trekken. Vooral de Cedar boom speelt een belangrijke rol in hun cultuur, ze maakten er van alles van, van kano’s van de stam tot kleding en zelfs luiers van de bast! Ze behandelden de natuur met veel respect en waren zich er van bewust deze niet uit te putten, maar voor toekomstige generaties veilig te stellen. In de jaren 80 komt er een (lomp) kapbedrijf dat het plan had opgevat om zo’n 80% van hun eiland kaal te kappen. Onze gids vertelde dat het bos, één van de oudste bossen is ter wereld, dat er nooit gekapt is en dat er ook al duizenden jaren geen brand heeft gewoed. Brandon, onze gids, vertelde vervolgens dat de zaak zelfs in het hoogste gerechtshof niet is beslist en de kwestie zich nu in een soort limbo bevindt. Dit is weer een goede zaak voor bezoekers, want als de kapmaatschappij gelijk krijgt, wordt alles verwoest, maar als de inheemse bevolking het land krijgen toegewezen, dan zijn toeristen weer niet welkom en kun je het niet prachtige oerwoud niet meer bezoeken. Wat ik wel vreemd vond, was dat er nog steeds een dorp is, waar de inheems bevolking woont, maar waar bezoekers eigenlijk niet welkom zijn. Dat heeft een beetje iets raars.

Erg de moeite waard en zeker voor herhaling vatbaar. We waren met zijn tweeën in één kayak gegaan en dat was ook erg leuk. Dat paddel je samen, waardoor je de inspanning deelt en kun je ook een beetje kletsen. Wie weet gaan we in de toekomst een keer een meerdaagse trip maken. Je kunt met een kayak ook een veel langere afstand afleggen dan met een SUP plank, we vonden dit stiekem misschien wel leuker :-), al heeft suppen ook echt zijn charme.

Morgen vroeg op en verlaten we Vancouver Island weer! Op naar Whistler!

IMG_1964

IMG_1965

 

IMG_2041

De route: geel is land, groen is zee maar ondiep en blauw is ook water.

IMG_1978

IMG_1967

IMG_1995

IMG_1989

IMG_2012

IMG_2019
IMG_2015

IMG_1998

IMG_2029

IMG_2028

IMG_6298

IMG_2038

IMG_2036

IMG_2040

IMG_6297

Charming footwear!

By | 2015-07-22T05:47:54+00:00 July 22nd, 2015|onderweg|2 Comments

About the Author:

2 Comments

  1. Anouk July 22, 2015 at 7:45 am

    😀 Leuk hoor. gelukkig rustig vaarwater. 🙂 Wij zijn net wakker en zijn nu al aan het puffen. Warm en regen in de middag. Ns kijken wat we gaan doen vandaag. xxx

    • biancthom July 23, 2015 at 5:49 am

      Wat een vakantie joh! Soms misschien wat te warm, maar dat is beter dan te koud 🙂

Comments are closed.