11 september: Ancient Bristlecone Pine Forest

//11 september: Ancient Bristlecone Pine Forest

Na een dagje bij de camper gisteren, hebben we vandaag wel weer zin in wat actie in de tent. We gebruiken Tripadvisor best wel veel om te kijken wat er in de regio waar we zijn, te doen is en hier bij Bishop staat het Ancient Bristlecone Pine Forest op nummer 1. Nog nooit van gehoord! Hier blijken de oudste levende organismen ter wereld te staan…sommige van de bomen in dit bos zijn 4000 tot 4700 jaar oud! Hoe gaaf is dat! Daar staan we gewoon bij ‘om de hoek’.

Het wordt al heel snel duidelijk dat hier ongelooflijk veel te doen is en dat we dat nooit in een week tijd gedaan krijgen, maar dit bos willen we zeker gaan bekijken dus hoppen we rond een uur of tien vanmorgen in de auto voor een dagtripje. Het is dik uur rijden naar het Visitors Center en we willen natuurlijk nog even langs de bakker voor wat lekkers: ik een kersenappelflap en Thom een Apfelstrudel. Hmmmm. We moeten Bishop iets voorbij naar het zuiden en dan de road 168 omhoog nemen. We rijden door echt een prachtig landschap en zijn op een gegeven moment omringt door pine nut trees en aangezien ik me altijd al heb afgevraagd hoe die nootjes nou in de dennenappels zitten, stoppen we ergens bij een mooi uitzichtpunt. We hebben geluk want het blijkt pine nut season te zijn en overal liggen dennenappels vol met pijnboompitten. Echt heel leuk om eens te zien! We nemen een aantal appels mee naar huis, die pitjes gaan vanavond door de sla! Eén groot nadeel, de appels zitten onder de hars, dus het oogsten zal nog een plakkerige aangelegenheid worden!

Het visitors center is heel schattig. Niet groot, maar met een klein souveniersshopje, een theatertje met een informatie film en wat uitlegpanelen. Altijd leuk en heel interessant. De bomen blijken doordat ze op zo’n hoogte groeien bijna geen natuurlijke vijanden te hebben en waar bij andere bomen de schors op een gegeven moment los laat hetgeen de boom heel kwetsbaar maakt voor schimmels en beestjes, gebeurt dit bij deze bomen ook maar blijven ze gewoon groeien. Ook is er geen risico op bosbrand, want er zit op deze hoogte niet genoeg zuurstof in de lucht (dat merken wij ook!). Wat ik erg interessant vond, is dat het onderzoeken van deze boomkringen (doorsnee van de boom) en hun leeftijd ook gebruikt wordt om de leeftijd van andere dingen te bepalen zoals bijvoorbeeld de rotswoningen bij Mesa Verde, maar zelfs ook de tijdsbepaling van Stonehenge en de Piramides (beetje ingewikkeld, maar kort gezegd: doordat ze de leeftijd van deze bomen vrij nauwkeurig kunnen bepalen, kunnen ze dat als uitgangspunt gebruiken bij verder archeologisch onderzoek).

We kunnen een wandeling maken bij het bezoekerscentrum, maar besluiten een 9 mile lange off road weg te volgen naar de oudste bomen van het bos. Deze leven niet meer, maar op die plek zijn bomen van 8000 jaar oud gevonden. Het is echt een hele gave route, we hebben op een gegeven moment het gevoel alsof we on the top of the world zitten. Als we terugrijden, worden we overvallen door een flinke onweersbui, het weer is best afwisselend, maar deze kwam toch een stuk sneller opzetten dan we dachten. Bij het bezoekerscentrum stoppen we nog even, want onderweg hebben we een wild paard gezien en we zijn benieuwd of daar een verhaal achter zit. Het blijkt al een aantal jaren in het park rond te lopen, hij heet Campito en had eerst nog een vriendje maar die hebben ze al heel lang niet meer gezien en de rangers gaan er vanuit dat die dood is gegaan. Campito zag er heel goed uit, maar niet echt als een wild paard (meer als een volbloed Arabier: groot, glimmend en zwart). Hij deed me denken aan Black Beauty die tv serie? Die keek ik als kind (ik zeg het net tegen Thom…hij heeft geen idee waar ik het over heb :-D).

Al met al een prachtige trip. We zijn rond een uur of zes thuis, Thom is terwijl ik dit schrijf de pijnboompitten aan het schillen (zit echt een hard schilletje omheen) voor door de sla en we ploffen zometeen neer op de bank met een pizza en dan kijken naar…de 2 laatste afleveringen van Narcos seizoen 3! Het is weer super spannend! Erg leuk details: Curacao komt er in voor!

Pijnboomdennenappel

Onder de pijnboompitjes uit de supermarkt en boven die we vandaag geoogst hebben! Zijn echt veel groter! Hier zit er nog wel een hoesje omheen (moet er nog af).

Soorten dennenappels

Even een boterham eten voordat we op pad gaan!

Echte Nederlanders zijn wij! Wel eigen broodbeleg bij ons haha!!

 

Ik moet hier heel hard lachen want ik kan net op tijd gaan zitten voordat de zelfontspanner afgaat 😀

De Bristlecone Pine, waarschijnlijk ergens tussen de 1500 en 4000 jaar oud (hetzelfde geldt voor de andere bomen op de foto).

na 9 mijl komen we aan bij de Patriarch Grove.

De BristleCone pine dennenappel vol hars

Campito het paard

Boven was het 7 graden en beneden:

Lol Thom kijkt wel een stout 😀

Nog een mooi uitzichtpunt als we weer terug naar beneden kijken.

By | 2017-09-12T02:53:35+00:00 September 12th, 2017|onderweg|1 Comment

About the Author:

One Comment

  1. Ricarda Niewerth September 12, 2017 at 12:54 pm

    Super gaaf!!!! Amazing to see those trees!! They’ll probably be here long after we are gone 😉

Comments are closed.