Vandaag vertrekken we uit Ridgway State Park. We gaan richting Blue Mesa, een heel groot reservoir. Als sinds het voorjaar zijn ze hier bezig met een nieuwe brug, waardoor er heel beperkt verkeer mogelijk is. We moesten het even goed uitzoeken online, maar het lijkt er op dat we te zwaar zijn om over de brug te mogen en dus moeten we op een specifiek tijdsstip aan het begin van de omleiding zijn om zo met een ‘pilot car’ via een omweg naar Gunnison te rijden. Het ene uur kan je van west naar oost en het volgende uur andersom. We zijn netjes op tijd en klokslag half één beginnen ze te rijden. Als we bij de splitsing komen waar het overige verkeer rechtdoor de brug over mag, worden we uit de rij gehaald door een mannetje en mogen we toch via de brug! Dat is fijn, dat scheelt bijna 1,5 uur extra rijden! Nu zijn we binnen 10 minuten bij de camping die we online hadden uitgezocht. Normaal rijden we niet op zaterdag, want dat is een drukke dag op campings, maar het seizoen is voorbij en er staan hier maar een paar andere kampeerders. We vinden een prachtige plek direct aan het water en naast de boothelling. Als Thom wil varen, dan is dit de perfecte plek.

We zijn omgeven door kale heuvels. Op Google maps ziet deze plek er helemaal niet aantrekkelijk uit, maar eenmaal hier blijkt het prachtig! Thom kijkt meteen verlekkerd naar de jeeptrails die de bergen inlopen en springt eind van de middag nog even op de fiets. Hij komt helemaal enthousiast terug, het is prachtig. We gaan uitzoeken of we samen een leuke route kunnen fietsen één dezer dagen!

Nog wel een bijzonder weetje. Het stadje Iola ligt hier op de bodem van het reservoir. Shelley Read heeft het boek prachtige boek ‘Go As The River’ geschreven over hoe de inwoners van dit gehuchtje die daar van generatie op generatie hebben gewoond, de bouw van het reservoir jarenlang als een zwaard van Damocles boven het hoofd hadden hangen. De plannen voor de bouw waren er al heel lang, dus ze hebben eindeloos in onzekerheid gezeten. Uiteindelijk moest iedereen vertrekken. Een aantal jaar geleden, was dit reservoir bijna helemaal leeg als gevolg van de watervraag vanuit Lake Powel om elektriciteit op te wekken voor onder andere Las Vegas. Toen kwamen de restanten van het dorp weer letterlijk boven water, nadat het in de jaren zestig van de vorig eeuw onder water was verdwenen. Het Blue Mesa reservoir is het grootste reservoir in Colorado.