8 juli: Sportief dagje

//8 juli: Sportief dagje

Ik ben een boek aan het lezen ‘What makes Olga run?’, het gaat over een Canadese dame die de negentig is gepasseerd en nog steeds aan atletiekwedstrijden meedoet en zelfs nog records verbreekt. Vooral dat laatste is heel opmerkelijk, omdat je spiermassa tussen je 70ste en je 80ste sterk afneemt. Daar kan zelfs de meest fanatieke bodybuilder niet tegenop heffen. Ze krijgt nogal wat media aandacht, mensen willen natuurlijk weten wat zij doet, dat bij haar de spierkracht niet afneemt, maar gelijk blijft en zelfs wat toeneemt (aangezien ze records blijft verbreken). Een journalist volgt haar terwijl ze aan allerlei onderzoeken wordt onderworpen om te kijken of we hier met een superwoman te maken hebben die bijvoorbeeld uitzonderlijke genen heeft.

Erg leuk om te lezen en ik lees nu voor de tweede keer dat het onomstotelijk is bewezen dat elke dag bewegen het zwaarste en beste geschut is tegen cognitieve achteruitgang (dementie/alzheimer), het kan je cognitie zelfs verbeteren (Kramer, onderzoek in 1999 gepubliceerd in het tijdschrift Nature en daarna bevestigd door meerdere andere studies). Gooi nog wat sudoku puzzels in de mix en je hebt een cocktail waar je u tegen zegt! Je zou denken dat alleen puzzelen ook goed is, maar het schijnt dat de sporters het ruimschoots winnen van de puzzelaars. Wat betreft het helder en scherp houden van de geest staat sporten tot sudoku als een bulldozer staat tot een schoffel!

We sporten al regelmatig, maar dit is weer een goede motivatie om er een dagelijkse activiteit van te maken. Het schijnt dat je geen uren hoeft te bewegen, maar een half uur per dag al zoden aan de dijk zet. Dus vanmorgen renkleren aan, met Thom mee het dorp in gegaan, daar wat ontbeten en achter de computer gezeten (die er trouwens mee op is gehouden!! Plotseling zwart scherm, hopelijk is het iets simpels…) en daarna terug naar de camping gerend. Ik ren nog niet super ver, maar 5 kilometer is toch een mooie afstand. Daarna terwijl Thom nog wat werkdingen deed, wat gerommeld bij de camper, boekje gelezen en in de zon gelegen.

We hadden de fietsen naar de fietsenmaker gebracht om even een grote beurt te krijgen (was niet overbodig bleek) en rond vier uur zijn we lekker een stuk gaan fietsen. Zelfde trails als een paar dagen geleden, maar nu hadden we onze zwemkleren bij ons, zodat we halverwege even een duik in de rivier konden nemen. Het is leuk om te zien dat veel mensen het water opzoeken met deze temperaturen en aan het eind van de dag even een duik nemen. Was heerlijk!

Bickel had dit ook geweldig gevonden…lekker zwemmen en daarna op de warme stenen in de zon liggen. Het gaat wel goed met ons vandaag, beetje melancholisch af en toe en gewoon gek dat ze er niet is! Ze komt niet aangerend als ik in de keuken sta om een stukje komkommer te bietsen of een chipje als ik een zak opentrek. Er loopt geen stofzuigertje meer om me heen :-). We vinden alle reacties echt heel hartverwarmend, super fijn als je zo ver weg zit van iedereen, het helpt! Dank lieve allemaal!

IMG_6080

Beetje intimiderende naam voor een trail!

IMG_1932

IMG_1937

IMG_1941

IMG_1942

IMG_1957

IMG_6082

Langs de kant van de weg allemaal grappige standjes.

IMG_6083

 

By | 2015-07-09T03:50:23+00:00 July 9th, 2015|onderweg|2 Comments

About the Author:

2 Comments

  1. Arjan July 9, 2015 at 11:26 am

    Eens dat bewegen goed is tegen lichamelijk verval maar deze studie die claimt dat het onomstotelijk is bewezen dat elke dag bewegen het zwaarste en beste geschut is tegen cognitieve achteruitgang (dementie/alzheimer), het kan je cognitie zelfs verbeteren (Kramer, onderzoek in 1999 gepubliceerd in het tijdschrift Nature en daarna bevestigd door meerdere andere studies) is wellicht niet voor iedereen op toepassing…. Mijn vader bijvoorbeeld; tot late leeftijd tri-atleet & marathonschaatser to the max nu een kasplantje vanwege Alzheimer… Zeg het maar Mr. Kramer

    • Bianca July 9, 2015 at 2:37 pm

      Helaas Arjan geldt het nooit voor iedereen :-(, heel oneerlijk. Net als bij kanker, kun je heel veel doen door je levensstijl, maar er blijven mensen plotseling longkanker krijgen terwijl ze nooit rookten..biancx

Comments are closed.