Jaha! Mijn stenen zijn gezaagd. Wat leuk om even in de wereld van anderen te stappen. Het clubgebouw leek erg op de Gem en Mineralclub in Quartzsite waar we in 2015 waren. Zelfde soort mannen die allemaal helemaal gek zijn van stenen. Het grote stuk ‘petrified wood’ ging meteen in de grote zaagmachine. Het duurt wel even voordat je zo’n groot stuk steen hebt doorgezaagd. Thom (ja grappig hè die naam!) die de zaag beheerde, is een gepensioneerd geoloog. Hij wist zo ongelooflijk veel, dat Thom hem op een gegeven moment vroeg of wat hij bij de club deed, een verlengde was van het werk dat hij gedaan had. Hij had zijn hele werkende leven voor Shell gewerkt en de hele wereld over gereisd op zoek naar olie. Ik vroeg hem wat voor hem het meest memorabele stuk steen was dat hij ooit onder ogen was gekomen. Hij begon meteen te glimmen, pakte zijn telefoon en vertelde dat er ooit een dame had gevraagd een aantal cabuchons voor haar te slijpen. Ze haalde toen een aantal plakken quartz met goud erin tevoorschijn. In ruil voor de cabuchons mocht hij één plak hebben. Op de foto’s zag het er prachtig uit, het wit van de quartz en dan heel mooi helder geel goud. Hij liet vervolgens ook nog een foto zien van een enorme pan met goud. Het lijkt dan alsof dat gewoon voor het oprapen ligt, maar niets is voor niets. Hij zei, ik vertel je gerust waar we het goud gevonden hebben, want je moet er mijlen voor lopen en dan ook nog al het materiaal dat je nodig hebt om het goud te winnen, meeslepen.

Terwijl de zaag zijn werk deed, kletsen we verder over wat wij gevonden hadden. Hij vermoedde dat het stuk ‘petrified wood’ zo’n 55 miljoen jaar oud is en zei dat de binnenkant waarschijnlijk vrij donker zou zijn. De stukken met alle kleuren van de regenboog komen voornamelijk uit Arizona, uit de buurt van het Petrified Forest National Park. Eén van de andere mannen gaf me een stuk met allemaal mooie heldere kleuren, ooit gevonden door zijn vader in die regio, voordat het park officieel een park werd, rond 1930. Ik voelde me een beetje bezwaard, maar hij vertelde dat hij meer dan genoeg nog thuis had. Echt super aardig. Vervolgens wilde Thom ons buiten nog wat laten zien en wat bleek, achter het clubhuis, lag een enorme lading stenen in allerlei soorten, maten en kleuren. Iedereen die stenen over had, kon ze daar ‘dumpen’, zodat anderen er misschien weer wat moois vonden. Mijn Thom zag de bui al hangen dat we met meer stenen weggingen dan dat we aankwamen! Tja, dat was inderdaad ook zo haha! Maar ik heb me ingehouden en alleen wat kleine stukken gepakt.

In het totaal moest ik 30 dollar afrekenen, echt een hele schappelijke prijs. Ik heb het grote stuk agaat/jasper dat we gevonden hadden bij Brian Head in Utah vorig jaar, achtergelaten, hopelijk kunnen zij er ook nog een paar mooie plakken afzagen. Ze zeiden dat we altijd meer dan welkom waren als we in de buurt waren en de zaag altijd voor ons klaar stond. Echt zo aardig!

Oh ja, nog een leuk weetje. Ik kreeg van Thom ook nog een steen (zie foto’s) die in de maag van een dinosaurus heeft gezeten. Die beesten aten stenen op, die bleven in de maag zitten en hielpen met het verteren. Door de oliesappen in de maag werden ze vrij glimmend. Als de stenen te ver afgesleten waren, deden ze hun werk niet meer en gaf zo’n dino alles over (daarom vind je ze vaak op een hoop) om vervolgens weer nieuwe stenen op te eten! Ik kreeg ook nog zo’n steen mee!

Nu alles gesneden is, moet ik aan de slag met slijpen en polijsten, dat zal nog best wel een klus worden!