26 november: Thanksgiving

//26 november: Thanksgiving

Vandaag zat bijna iedereen hier in de VS met familie en vrienden aan tafel te genieten van het Thanksgiving dinner. Thanksgiving is een soort oogstfeest dat via meerdere immigranten zijn weg naar Amerika heeft gevonden. Grappig genoeg lijkt één van de belangrijkste oorsprongen van Thanksgiving in Leiden te liggen, waar sinds de bevrijding van de stad van de Spanjaarden in de 16e eeuw, het Leidens Ontzet wordt gevierd. Engelse Pilgrims maakten kennis met deze traditie terwijl ze in Leiden woonden (11 jaar lang). Deze groep Engelse geloofspuriteinen waren onder druk van Koning James de Eerste Engeland ontvlucht en via Amsterdam in Leiden terecht gekomen. In het begin van de 17e eeuw voer een aantal van hen naar Amerika om daar in vrijheid een nieuw bestaan op te bouwen. Ze worden gezien als de Founding Fathers van de VS en hun invloed is groot geweest. Uit hun midden zijn maar liefst zeven presidenten voorgekomen, waaronder interessant genoeg ook Barak Obama. Elk jaar wordt op Thankgiving Day een dienst gehouden in de Pieterskerk in Leiden waar de gastvrijheid van de Leidenaren wordt herdacht.

Volgens overlevering werd het Thankgiving op Amerikaanse bodem voor het eerst gevierd in 1621 door de Pilgrims en Wampanoag Indianen.

In 1789 benoemde George Washington Thanksgiving tot officiële feestdag. Tegenwoordig is daar een gekke traditie aan toegevoegd: ‘The pardon of the Turkey’… Ik snap het nog steeds niet helemaal maar als ik het goed begrijp, krijgt al sinds 1940 de president een kalkoen aangeboden. John F. Kennedy besloot de kalkoen het leven te sparen, stuurde ‘m terug naar de boerderij waar hij nog lang en gelukkig leefde (hopen we dan). Reagan gebruikte het woord ‘Pardon’ voor het eerst, als grapje toen hem werd gevraagd of hij Oliver North (betrokken bij de Iran-Contra affaire waarbij geheimlijk wapens werden geleverd aan Iran) zou ‘pardonen’. Sindsdien is de ‘Turkey Pardon’ een gek feit.

Het klassieke Thanksgiving dinner bestaat meestal onder andere uit: kalkoen, cranberry saus, mashed potatoes, cornbread and pumpkin pie toe. Ook al heet het ‘dinner’ de meeste Amerikanen gaan in de middag aan tafel, volgens een search op Google tussen 2 en 4 uur. Een vriendschappelijk partijtje American Football van te voren om alvast wat calorieën te verbranden en dan uitgebreid aan tafel!

Voor ons geen uitgebreid diner vandaag, van de restjes uit de koelkast heb ik een heerlijke omelet met champignons en tomaatjes gemaakt, met een topping van zonnebloempitjes en croutons van een restje brood 🙂 Erg lekker! Hard gewerkt vandaag om alles te poetsen en op te ruimen. De keuken was de grootste klus, etenswaar uitzoeken, weggooien, voorraadbussen afwassen, koelkast uitmesten en schoonmaken, vriezer ontdooien enz. Verder heeft Thom de auto van binnen gepoetst, uitgeruimd en al het linnengoed en de kleding die hier achterblijft in vacuumzakken gestopt. Zo kunnen er geen beestjes bijkomen. De truck heeft nu ook een zonnepaneeltje gekregen waardoor de accu wordt opgeladen, ook als hij zo lang stilstaat. Ze zullen bij de stalling op ons verzoek ook af en toe de motor starten. Vannacht laatste nacht in de camper! Morgen slapen we voor het eerst sinds een jaar weer tussen stenen muren 🙂

New_England_Thanksgiving_Dinner

Thanksgiving_Turkeys_600

71054_600

IMG_9871

IMG_9872

IMG_9873

IMG_9874

Vooraf heeft Thom van alles foto’s gemaakt, zodat we weten wat er in de camper ligt als we weer terugkomen. Je denkt dat je het wel onthoud, maar helaas werkt dat nooit zo 🙂 Ik kan al niet eens onthouden wat er in mijn kledingkrat in NL ligt en dat is een stuk minder 🙂

IMG_9875

Vacuumzakken voor hangers.

IMG_9870

 

 

 

By | 2015-11-27T04:37:25+00:00 November 27th, 2015|onderweg|Comments Off on 26 november: Thanksgiving

About the Author: