20 mei: Ghost town en goud

//20 mei: Ghost town en goud

We zijn lekker een dagje hier gebleven om nog even te genieten van de hot springs op de camping en om een ghost town te bekijken waar we gisteren langsreden vlak voor we Challis in kwamen.  Omdat we langs het bezoekerscentrum kwamen, gingen we daar eerst even langs. Hier in de VS zijn deze centra geweldig, heel veel informatie, vaak erg mooi opgezet en leuke gift shops. Vaak draaien ze een film over de omgeving, in dit geval over de mijnen in dit gebied en de dorpjes die daaromheen ontstonden. Erg leuk om te zien. Ze verkochten er ook speciale bakjes waarmee je goud kan filteren in het water, die konden we natuurlijk niet laten liggen!

We lazen in een boekje dat je bij Bayhorse ghost town goud kon vinden in de rivier, dus twee vliegen in één klap, want daar waren we naar toe op weg! Tot 2006 was het gehuchtje niet te bezoeken, omdat het terrein onbegaanbaar was. Nu is het onderdeel geworden van de overheidsorganisatie BLM (bureau land management) en hebben ze er een weg naar toe aan gelegd. Prachtige natuur, eindeloze heuvels vol met wilde lavendel en geen kip (wel koeien) te bekennen. Ook bij Bayhorse waren we de enige bezoekers.

Heel apart hoor om te bedenken dat hier 150 jaar geleden een zeer welvarend dorpje stond;  de mijnen draaiden goed, er werd heel veel goud, zilver en koper gewonnen. Ook al werd er goed geld verdiend, het was ook flink afzien. Het was zwaar werk en de zware metalen die werden gebruikt bij het mijnen waren natuurlijk niet goed voor de gezondheid. Je ziet nu nog bordjes dat je bij bepaalde huisjes niet naar binnen moet gaan door de hoge concentratie ervan. Verder waren de winters bar en boos, met veel sneeuw en de vooral houten huizen hadden nog niet veel isolatie.

De vergankelijkheid van iets wordt pijnlijk duidelijk als je ziet wat er nu nog van over is. Op een gegeven moment droogde de mijnen op, brak er brand uit (alles is van hout) en vertrokken de meeste bewoners. Het werkt op mijn verbeelding als je de restanten ziet en bedenkt dat hier echt mensen hebben geleefd en dat ze de spijkers in het hout hebben geslagen om iets op te bouwen.

Na wat rondgekeken te hebben, besloten we nog wat verder door te rijden en langs het riviertje een poging tot goudwinning te wagen! Haha, wat een leuk spelletje, maar wat een geduld heb je er voor nodig! En dat hebben we niet :-D. We zagen zeker kleine goudvlokjes, maar het is zó moeilijk om die uit de rest van het zand te filteren (dat ook nog min of meer dezelfde kleur heeft), dat we niks hebben kunnen meenemen. Toch erg leuk om te doen en ik wil het zeker nog een keer proberen! Vanavond kruipen we achter de tv voor de laatste aflevering van Bering Sea Gold, goudwinning in Alaska op zee: een geweldig programma!

IMG_4486

IMG_4488

IMG_4490

IMG_4497

De heuvels vol met lavendel.

IMG_4499

Dit huisje zagen we een stuk verderop langs het riviertje staan, ook helemaal vervallen. Ooit woonde iemand hier op een prachtig plekje!

IMG_4500

 

IMG_4485

IMG_4503

IMG_4505

IMG_4506

De camping waar we nu staan.

By | 2015-05-21T02:58:22+00:00 May 21st, 2015|onderweg|2 Comments

About the Author:

2 Comments

  1. Anouk May 21, 2015 at 8:53 am

    Geweldig lijkt mij om daar zo rond te lopen!!! Jammer van het goud. Wel leuk om effe te proberen. LOL

  2. Jolijn May 21, 2015 at 12:11 pm

    Grappig, we hebben eerder eens wat bekeken betreft goud zoeken: Check: https://www.youtube.com/watch?v=Ml8qP_UMiMg

Comments are closed.