14 september: Old Faithful

//14 september: Old Faithful

Daar zaten we dan vanmorgen rond kwart over negen in een semi cirkel te wachten op de enorme fontein van Old Faithful! Dit is de bekendste geiser van het park, niet omdat hij het hoogst spuit, maar eerder omdat hij heel trouw en voorspelbaar is. Afhankelijk van hoe lang hij spuit, weten de rangers dat hij óf 1,5 uur later weer omhoog komt, óf (als hij langer dan 3 minuten in de lucht is geweest) een dikke twee uur nodig heeft om weer op gang te komen. We hebben ons laten vertellen dat er een soort kamer onder de grond zit, ongeveer ter grote van onze truck, die zich langzaam met water vult. Als deze ‘kamer’ helemaal leeg is door dat de fontein lang gespoten heeft, dan kan het niet anders dan dat het langer duurt voordat deze weer helemaal vol is en de druk zich zo ver opbouwt dat de geiser gaat spuiten (terwijl ik dit opschrijf, moet ik een beetje gniffelen over de dubbelzinnigheid van deze tekst haha!).

Anyhoe, we waren precies op tijd aangekomen, want de voorspelling was dat hij iets van een kwartier later actief zou worden. Heel braaf zat iedereen op bankjes te wachten. Het had bijna iets meditatiefs. Tegenwoordig in onze samenleving is alles te reguleren, maar dit natuurfenomeen is dan misschien wel trouw en voorspelbaar, toch kan het tot 10 a 15 minuten duren voordat hij zelf zoiets heeft van: ‘Ok, Nu!’ :-).

Omdat het nog redelijk vroeg was, was het nog vrij rustig, maar op drukke dagen zitten er honderden mensen te wachten. Een man vertelde dat hij extra vroeg zijn bed uit was gekomen die ochtend en net drie minuten te laat was. Het kwam er toch een beetje knorrig uit 😀 hihi.

Ik kan niet anders zeggen dan dat het een gaaf gezicht is! Thom heeft er een filmpje van gemaakt, dat ik hieronder heb bijgesloten. Je kunt het beter zien dan omschrijven. Het duurt niet lang, misschien 30 seconden en dan wordt hij al weer kleiner en kleiner tot er alleen wat rook uit komt. Bij het visitors center bleek dat we zo’n anderhalf uur moesten wachten op de volgende en die tijd konden we mooi vullen met een leuke wandeling, een mooie expositie en nog een leuke korte film. Zo heerlijk als je alle tijd hebt!

De wandeling was langs een basin wat hoger op een heuvel en we bleken daar een prima uitzicht te hebben op Old Faithful, dus gingen we daar een kwartiertje voor tijd op een bankje zitten. Er kwam een koppel naast ons zitten, die een gids bij zich bleken te hebben en dus kregen we gratis allemaal extra info. Leuk om te horen!

Vanmiddag hebben we lekker wat gerommeld rond de camper, ik nog een half uurtje bootcamp gedaan en Thom heeft een stuk gefietst. Hij was net op tijd binnen, want nog geen vijf minuten later begon het te regenen en volgens de voorspellingen blijft dit morgen ook zo en gaat het woensdag misschien zelfs sneeuwen. Toen ik dit aan het schrijven was, hadden we nog het idee om hier nog twee dagen te blijven, maar onze batterijen blijken zo goed als op en dat betekent geen energie! Zonder zon worden ze ook niet bijgevuld, dus hebben we net besloten om morgen door te rijden. Waarschijnlijk naar full hookup camping bij Idaho Falls een klein stadje hier drie uur vandaan op weg naar Salt Lake City. Kunnen we de regen mooi overbruggen met een bioscoop bezoekje!

IMG_7467

DSC_0465

Old Faithful in rust

IMG_7475

DSC_0470

IMG_7477

Hihi, mag niet te hard lachen van Thom, maar deze mensen kwamen net aanlopen toen het voorbij was…

DSC_0473

De tijd van de uitbarsting wordt aangepast.

 

By | 2015-09-15T03:07:13+00:00 September 15th, 2015|onderweg|4 Comments

About the Author:

4 Comments

 1. Anouk September 15, 2015 at 8:14 am

  jullie zitten netjes op een rij. hihi. gaaf ding he. blijft super mooi.

  Hé ik heb net in yahoo gelezen dat ze vroeger met het vliegtuig navigeerden door de (verlichte) pijlen te volgen op de grond. ze konden nog niet hoog vliegen dus dat ging prima. en er was dus een route van oost naar west, ook via salt lake city…
  http://www.citylab.com/work/2015/02/why-is-america-dotted-with-giant-concrete-arrows/385472/
  xxx

  • biancthom September 16, 2015 at 3:21 am

   Wat geinig Nouk!!

 2. Manouk September 16, 2015 at 5:34 pm

  Ik heb in Nieuw Zeeland begrepen dat deze gijsers ook geactiveerd kunnen worden door een beetje waspoeder in het bssin te gooien. Hierdoor kunnen ze beter inschatten wanneer hij weer gaat spuiten…
  Rook het lekker fris? Vast ook waspoeder daar dan…

  • biancthom September 19, 2015 at 1:18 am

   Haha! Nee het rook niet echt lekker 😀

Comments are closed.