11 augustus: To Fish or not to fish

//11 augustus: To Fish or not to fish

Vandaag scheiden onze wegen zich eventjes. De fam gaat op stap richting het uiterste puntje van de westkust van de VS, hier een kleine anderhalf uur vandaan en Thom en ik blijven op de camping om lekker een beetje te rommelen; boekje lezen, filmpje kijken enz. De dagen waren goed gevuld de afgelopen week, effe een breakje.

Het weer is een beetje omgeslagen. Bewolkt of hoge mist en vrij koel. Ik maak brooddeeg voor twee nieuwe broden. Normaal moet dat twee uur rijzen op het aanrecht, voordat ik het in de koelkast zet, maar er is geen beweging in te krijgen, ik denk dat het simpelweg te vochtig en koud is. Het ligt nu na een kleine 12 uur helemaal ingewikkeld in een deken op de bank en komt langzaamaan omhoog. Hopelijk is het ver genoeg voordat we naar bed gaan zometeen! Ik maak hier altijd brood via het 5 minute bread principe. Super makkelijk:

  • Een zakje gist
  • 1 1/2 eetlepel zout
  • 3 cups warm water (niet heet)
  • 920 gram bloem (voor bruin brood 600 gram wit en 320 gram volkoren oid)
  • Doe het gist, zout en water in een bak, meng een beetje en doe er dan de bloem bij. Roer door totdat je geen droog bloem meer zit. Beetje extra water erbij is prima om dit te bereiken. Laat 2 uur op het aanrecht staan rijzen (langer kan ook, maakt niet zoveel uit). Daarna een uur of 12 in de koelkast. Om te bakken: oven op 200 graden, de helft van het deeg met bebloemde handen pakken. Vouw/trek van de bol je in handen de zijkanten naar beneden en naar binnen totdat de bovenkant mooi glad is (bij wit brood is het gladder dan bij bruin). Doe dit zo snel mogelijk en niet te vaak. Laat 45/60 minuten op het aanrecht ‘opwarmen’ in een cake of broodblik met wat bloem bovenop, dan een paar keer insnijden met een scherp mes en in de oven. Zet iets van een bakje met 1 cup water in de oven of giet 1 cup water op een ovenplaat met opstaande randen (onderin de oven bv). Na 35 minuten is je brood klaar!

We hebben afgesproken om elkaar eind van de middag weer te treffen om te gaan vissen. Thom heeft al staan oefenen bij de camper en ook al het haakje ergens uit een struik geplukt. Toch wel praktisch om nog even te googlen waar we op moeten letten. We rijden nog een brug hier een paar kilometer verderop, waar twee rivieren bij elkaar komen en waar een openbare visplek is. Er is zelfs een klein boat rampje zodat je ook met een bootje de rivier op kunt.

De truc is om de lijn zover mogelijk het water op te werpen en dan in een redelijk tempo weer binnen te halen. Niet heel ingewikkeld en na een paar keer hebben we redelijk door hoe het moet. De haakjes blijven alleen steeds achter stenen op de boden hangen en dus besluiten we om te lopen naar een kiezelbank die wat meer langs de rivier ligt en waar wat meer ruimte is. Ook hier weer haakjes vast en Max offert zich op om tot borst hoog het water in te lopen om het haakje los te maken. Wat een held! Terwijl hij en Noor teruglopen naar de camping om droge kleren aan te trekken, heeft Thom plotseling beet! Eigenlijk hadden we het al een beetje op gegeven. Ook al zitten er her en der meer mensen te vissen, wij zijn volgens mij veel te lawaaierig, kletserig, veel te fel gekleurd gekleed (waar is ons camouflage pak!), die vissen zwemmen vast met een grote boog om ons heen. Maar dat blijkt dus helemaal niet het geval, Thom zijn hengel buigt zich en er zit zeker iets aan de lijn! Karin en Peter komen snel kijken en ik zie in een flits een super grote vis in! Iets van een zalm of forel volgens mij. Zo groot dat ik denk dat ik het verkeerd zie! Je moet niet zoals in een tekenfilm heel hard trekken aan de lijn, maar deze laten vieren en als er geen druk meer op staat, langzaam aan weer binnen halen. Thom doet zijn best en de vis komt steeds dichterbij het ondiepe gedeelte in. We hebben geen schepnet en er eigenlijk nog helemaal niet over nagedacht hoe we dat beest op de kant krijgen! We zien ‘m nu best wel goed en hij is echt heel groot. Dan plotseling maakt ie een enorme slingerbeweging, breekt de lijn en weg is ie! Aaaaahhh Neeee roepen we bijna in koor 😀 Balen!! Met hernieuwde energie staan we nog een dik half uur een poging te doen, maar zonder succes helaas! Morgen mogen we ook nog, nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Voor de beelden, zie dit prachtig gemonteerde filmpje gemaakt door Karin! https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=d6VziSUgMqw

Wat interessante feitjes:

  1. Zalmen met een soort extra finnetje bovenop moeten worden teruggegooid, die zwemmen de rivier op om eitjes te leggen.
  2. Je mag per vissessie maar twee vissen vangen en meenemen.
  3. De weerhaakjes aan de haken moeten worden omgebogen met een tang, het is verboden om die te gebruiken.

 

Haakje zit vast in de struiken 😀

Oefenen met een schroevendraaier voor gewicht.

De eerste poging

Haakje zit vast! Gelukkig is dit water een stuk minder koud dan de zee!

Een uitvergroting (via mijn loep) van een steen die ik gisteren aan het strand gevonden had. Het schijnt mooi te slijpen te zijn en wordt ook wel bubble of  poppy Jasper genoemd. Morgen kijken of ik wat meer kan vinden!

 

 

 

By | 2017-08-12T06:14:34+00:00 August 12th, 2017|onderweg|Comments Off on 11 augustus: To Fish or not to fish

About the Author: